Hirdessen itt

Saját ürülékükkel szennyeznek össze egy gyönyörű szigetcsoportot a turisták


Norvégia gyönyörű szigetcsoportján, Lofotenen biológiailag lebomló, teljesen lezárható ürülékes zacskókat osztogatnak a turistáknak, akik szükségleteiket a szabadban végezve jelentős kárt hagynak maguk után a természetben – számolt be az Origo.


A Daily Star arról ír, hogy ma már szinte csak az emberi ürülék tárolása miatt osztogatott zacskóknak köszönhetően látogathatók a parkok, folyópartok és a túraútvonalak a csodaszép területen.

Lofoten egy szigetcsoport és régió Norvégia északi részén, Nordland megyében. Bár a sarkkörön belül fekszik, néha elképesztően meleg van ott, olyannyira, hogy a szakértők anomáliának tekintenek egyes hőmérséklet-emelkedéseket. A felelőtlen turisták viselkedése azonban a Lofoten-szigetcsoporton is nem kívánt következményekkel jár az utóbbi időben – írják.

A lap szerint a probléma lényege nem más, mint az ürülék. Ezúttal azonban nem állati, hanem emberi ürülékbe léphet bele az, aki nem elég figyelmesen járja a vadregényes túraútvonalakat. A tömegturizmus miatt ma már az sem zárható ki, hogy az ivóvíz és a tavak is emberi vizelettől lehetnek szennyezettek. Ezért nemrég a kisállatok ürülékéhez ajánlott zacskóhoz hasonlót kezdtek osztogatni a turistáknak. Persze mindenkinek csak a saját melléktermékét kell felszednie – azt viszont erősen ajánlott.

A Norvég Természeti Kutatóintézet (NINA) tudósai szerint egyre gyakoribb, hogy a turisták a szigeten a természetben könnyítenek magukon, ezért azt tanácsolják az embereknek, hogy ne igyanak vizet a Lofoten-szigeteken található Ryten és Kvalvika tavaiból, folyóiból és patakjaiból – írják.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések