Hirdessen itt

Őskori szörnyeteg koponyájára bukkantak a tudósok


A tudósok egy eddig ismeretlen aligátorfajt fedeztek fel, amelynek jellegzetes koponyastruktúrája lehetett, és mintegy 230 000 évvel ezelőtt élt az ősi Thaiföldön. Egy új tanulmány szerint ez további betekintést nyújt az ázsiai aligátorok evolúciós történetébe – számolt be a Promotions.


Az említett lény szoros rokonságot mutat a kínai aligátorral – állapították meg a kutatók, akiknek eredményeiket csütörtökön tették közzé a Nature Scientific Reports folyóiratban.

Ezt a mostanában felfedezett fajt egy aligátor koponyájának alapos vizsgálata révén azonosították. Az őskori fajt megtalálták Nakhon Ratchasima tartomány Non Sung kerületében, Ban Si Liam térségében, amely Bangkoktól mintegy 300 kilométerre északkeletre található. Ennek a fajnak az Alligator munensis nevet választották, amellyel tisztelegnek a közeli Mun folyó előtt – írják.

A tanulmány szerint az Alligator munensis koponyája hasonló jellemzőket mutat, mint a kínai aligátoré, beleértve a szájpadláson található kis nyílást, a koponya tetején lévő bordát és az orrnyílások mögötti kiemelkedést. A keleti tibeti fennsík megemelkedése mintegy 23–25 millió évvel ezelőtt elválasztotta az közös őseiket, ami különböző fajok kialakulásához vezetett – vélik a kutatók.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések